Wednesday, 15 September 2010

पी.ओ. परीक्षा का सामान्य ज्ञान - बैंक ऑफ बडौदा 2008

31. As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these

32. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives ?
(i) To attract foreign investment directly.
(ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
(iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

33. Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these

34. Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the
nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only

35. Many times we read about Future Trading in newspapers. What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to
purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
(ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future
at a predetermined price.
(iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each
other under any circumstances in future or for a given period of time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

36. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these

37. As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders ?
(i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
(iii) USA’s consistent presence in Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these

38. Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these

39. Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
(A) President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these

40. The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
(A) Rs. 60,000 crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore

Answers :
31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails