Tuesday, 21 September 2010

टैक्स असिस्टैंट परीक्षा 2009 का सामान्य ज्ञान

11. Who lost the AFC (Asian Football Confederation Final, 2008 to India) ?
(A) Myanmar
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) Tajikistan
Ans : (D)

12. Who won the U.S. Open Tennis Men’s Singles in August 2008 ?
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Mahesh Bhupati
(D) None of the above
Ans : (A)

13. After the terrorist attack of 26th November, 2008 in Mumbai, who was appointed as the Home Minister of India ?
(A) Sh. Shivraj Patil
(B) Sh. Pranab Mukherjee
(C) Sh. P. Chidambaram
(D) Sh. A.K. Anthony
Ans : (C)

14. Which one of the following has been appointed as the Secretary of State by Barack Obama, President of U.S.A. ?
(A) Hillary Clinton
(B) Joe Biden
(C) Condoleezza Rice
(D) Ben Porritt
Ans : (A)

15. Name the winner of the Sanjay Chopra National Award for Bravery 2008—
(A) Saumika Mishra
(B) Santosh Sen
(C) Amit Kumar
(D) Pappu
Ans : (A)

16. The Dadasaheb Phalke Award for 2006 was awarded by the President of India to—
(A) Tapan Sinha
(B) Madhur Bhandarkar
(C) Dilip Kumar
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (A)

17. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—
(A) U.S.A.
(B) Canada
(C) U.S.S.R.
(D) Ireland
Ans : (D)

18. 'Jeevan Aastha'—A scheme relating to investment and saving, was launched during 2008-09, by—
(A) Tata AIG
(B) ICICI Prudential
(C) Bajaj Allianz
(D) LIC
Ans : (D)

19. The three medals that Indians won in the Beijing Olympics were in—
(A) Shooting, Boxing and Wrestling
(B) Shooting, Boxing and Archery
(C) Shooting, Wrestling and Tennis
(D) Shooting, Boxing and Hockey
Ans : (A)

20. ATM stands for—
(A) Automatic Teller Machine
(B) Automated Teller Machine
(C) Automatic Tally Machine
(D) Automated Tally Mechanism
Ans : (A)

Read A Short Story : रूठ ना जाना तुमसे कहूँ तो

0 comments:

Related Posts with Thumbnails