Tuesday, 21 September 2010

टैक्स असिस्टैंट परीक्षा 2009 का प्रश्नपत्र

41. Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’ in the Parliament ?
1. There is no mention of it in the Constitution.
2. A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another.
3. Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House.
4. It can be introduced in the Lok Sabha only.
(A) 2 and 4
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans : (D)

42. Deep fried food materials are carcinogenic because they are rich in—
(A) Fats
(B) Hydrocarbons
(C) Cooking oil
(D) Nicotine
Ans : (A)

43. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis ?
(A) Copper
(B) Lead
(C) Mercury
(D) Zinc
Ans : (A)

44. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will—
(A) increase
(B) decrease
(C) remain unaffected
(D) increase for males and decrease for females
Ans : (A)

45. Cell or tissue death within a living body is called as—
(A) Neutrophilia
(B) Nephrosis
(C) Necrosis
(D) Neoplasia
Ans : (A)

46. Insufficient blood supply in human body is referred as—
(A) Ischemia
(B) Hyperemia
(C) Hemostasis
(D) Hemorrhage
Ans : (A)

47. Typhoid is caused by—
(A) Pseudomonas sp.
(B) Staphylococcus
(C) Bacillus
(D) Salmonella typhi
Ans : (D)

48. BCG immunization is for—
(A) Measles
(B) Tuberculosis
(C) Diphtheria
(D) Leprosy
Ans : (B)

49. Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by—
(A) Proteins
(B) Fats
(C) Minerals
(D) Vitamins
Ans : (B)

50. The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin—
(A) A
(B) B1
(C) D
(D) E
Ans : (C)

51. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as—
(A) Sedimentation
(B) Filtration
(C) Flocculation
(D) Water softening
Ans : (D)

52. Major gaseous pollutant of the thermal power station is—
(A) H2S
(B) NH3
(C) NO2
(D) SO2
Ans : (D)

53. Leprosy bacillus was discovered by—
(A) Koch
(B) Hansen
(C) Fleming
(D) Harvey
Ans : (B)

54. Where are the traces of Portuguese culture found in India ?
(A) Goa
(B) Calicut
(C) Cannanore
(D) Cochin
Ans : (B)

55. Who, of the following, was awarded ‘Ashok Chakra’ on 26th January, 2009 ?
1. Hemant Karkare
2. M. C. Sharma
3. Gajendra Singh
4. Vijay Salaskar
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) All the above
Ans : (D)

56. Who laid the wreath at the ‘Amar Jawan Jyoti’ (India Gate) on 26th January 2009 ?
(A) Prime Minister
(B) Defence Minister
(C) Home Minister
(D) Minister for External Affairs
Ans : (B)

57. The British introduced the railways in India in order to—
(A) Promote heavy industries in India
(B) Facilitate British commerce and administrative control
(C) Move foodstuff in case of famine
(D) Enable Indians to move freely within the country
Ans : (B)

58. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant—
(A) Complete independence
(B) Self government
(C) Economic independence
(D) Political independence
Ans : (C)

59. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) R. G. Bhandarkar
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) B. G. Tilak
Ans : (A)

60. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy ?
(A) The third Buddhist Council
(B) The Kalinga War
(C) His embracing of Buddhism
(D) His sending of missionary to Ceylon
Ans : (B)

61. In which of the following states was President’s Rule imposed during the month of January, 2009 ?
(A) Uttarakhand
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Jharkhand
Ans : (D)

62. Who was the first Governor-General of Bengal ?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) William Bentinck
(D) Cornwallis
Ans : (B)

63. In which state was the Nalanda University located in India ?
(A) Bengal
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

64. Match the following—

List-I
(a) Tughlaqabad Fort
(b) Red Fort (at Delhi)
(c) Hauz Khas
(d) The City of Siri

List-II
1. Alauddin Khilji
2. Shah Jahan
3. Firoz Shah Tughlaq
4. Ghiyas-ud-din Tughlaq

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4
(B) 4 2 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 1 4 2
Ans : (B)

66. Which of the undermentioned facts about Taj Mahal is not correct ?
(A) It is a magnificent mausoleum
(B) It was built by Shah Jahan
(C) It is situated outside Agra Fort
(D) The names of artisans who built it are engraved on it
Ans : (D)

67. Where did Babar die ?
(A) Agra
(B) Kabul
(C) Lahore
(D) Delhi
Ans : (A)

68. The present Indian monetary system is based on—
(A) Gold Reserve System
(B) Proportional Reserve System
(C) Convertible Currency System
(D) Minimum Reserve System
Ans : (D)

69. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as—
(A) Absolute Poverty
(B) Relative Poverty
(C) Urban Poverty
(D) Rural Poverty
Ans : (A)

70. Full convertibility of a rupee means—
(A) Purchase of foreign exchange for rupees freely
(B) Payment for imports in terms of rupees
(C) Repayment of loans in terms of rupees
(D) Determination of rate of exchange between rupee and foreign currencies freely by the market forces of demand and supply
Ans : (D)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails