Saturday, 11 September 2010

बैंक ऑफ इंडिया पी.ओ. परीक्षा-2010 का सामान्य ज्ञान

1. Which of the following countries has conferred the honour of ‘Legion d’ honneur’ on Bharat Ratna Lata Mangeshkar ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)

2. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)

3. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed -
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)

4. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)

5. Which one of the following was India’s top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)

6. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of ‘ecourts’ ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)

7. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)

8. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)

9. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)

10. World Trade Organisation (WTO)’s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)

Read Short Story : दूसरी औरत

0 comments:

Related Posts with Thumbnails