Saturday, 11 September 2010

Bank Of India PO Exam-2010 (General Knowledgear Paper)

1. In which one of the following countries, was the recent Commonwealth Meet (CHOGAM) held ?
(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)

2. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)

3. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)

4. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which one of the following is the objective of the flagship scheme ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)

7. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)

8. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)

10. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)

Read A Love Story : ट्रेन वाली लड़की

0 comments:

Related Posts with Thumbnails