Tuesday, 14 September 2010

बैंक ऑफ इंडिया पी.ओ. परीक्षा का सामान्य ज्ञान

1. In the proposed low cost pension scheme, which one of the following has been made responsible for maintaining of the records of pension account of an individual ?
(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)

2. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

3. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

4. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)

5. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)

7. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

8. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

9. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)

10. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)

11. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)

12. ‘Miss Earth 2009’ title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)

14. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)

15. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)

16. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)

17. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)

18. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)

19. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)

20. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

Read A Short Love Story : वो एक लड़की !!

0 comments:

Related Posts with Thumbnails