Tuesday, 21 September 2010

Tax Assistant Exam 2009 - General Knowledge

21. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the—
(A) Chief Justice of India
(B) Chief Justice of a High Court
(C) Governor
(D) Vice President
Ans : (C)

22. Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the—
(A) Minister for Planning and Development
(B) Home Minister
(C) Prime Minister
(D) Finance Minister
Ans : (C)

23. The train service—‘Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from—
(A) Jaisalmer
(B) Jodhpur
(C) Bikaner
(D) Barmer
Ans : (D)

24. Which one of the following cricketers has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2007 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Saurav Ganguly
(C) M.S. Dhoni
(D) Virender Sehwag
Ans : (C)

25. Garba is a dance form of—
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Assam
Ans : (A)

26. Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007 ?
(A) India
(B) Brazil
(C) Mexico
(D) China
Ans : (D)

27. Who is named as the Flying Sikh of India ?
(A) Mohinder Singh
(B) Ajit Pal Singh
(C) Joginder Singh
(D) Milkha Singh
Ans : (D)

28. Find the odd one (with reference of 26th January 2009 awards).
(A) Mahendra Singh Dhoni
(B) Harbhajan Singh
(C) Pankaj Advani
(D) Abhinav Bindra
Ans : (B)

29. Fundamental Rights are not given to—
(A) Bankrupt persons
(B) Aliens
(C) Persons suffering from incurable disease
(D) Political sufferers
Ans : (B)

30. Which is the lowest layer of the atmosphere ?
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere
Ans : (A)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails