Saturday, 16 October 2010

Tax Assistant 2009 Examination

71. India is called a mixed economy because of the existence of—
1. Public Sector
2. Private Sector
3. Joint Sector
4. Cooperative Sector
(A) 1, 4
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 2, 4
Ans : (B)

72. The term stagflation refers to a situation where—
(A) Growth has no relation with the change in prices
(B) Rate of growth and prices both are decreasing
(C) Rate of growth is faster than the rate of price increase
(D) Rate of growth is slower than the rate of price increase
Ans : (D)

73. Which is the largest state of India, populationwise, according to 2001 census ?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)

74. The term ‘Green Revolution’ has been used to indicate higher production through—
(A) Creation of grasslands
(B) Planting more trees
(C) Enhanced agricultural productivity per hectare
(D) Creation of gardens in urban areas
Ans : (C)

75. Revealed Preference Theory was propounded by—
(A) Adam Smith
(B) Marshall
(C) P. A. Samuelson
(D) J. S. Mill
Ans : (C)

76. Gross Domestic Product is defined as the value of all—
(A) Goods produced in an economy in a year
(B) Goods and services produced in an economy in a year
(C) Final goods produced in an economy in a year
(D) Final goods and services produced in an economy in a year
Ans : (D)

77. An exceptional demand curve is one that moves—
(A) Upward to the right
(B) Downward to the right
(C) Horizontally
(D) Vertically
Ans : (A)

78. Production function explains the relationship between—
(A) Initial inputs and ultimate output
(B) Inputs and ultimate consumption
(C) Output and consumption
(D) Output and exports
Ans : (A)

79. Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Shri Y. V. Reddy ?
(A) Dr. Indra Rangarajan
(B) Dr. Dilip Sanghvi
(C) Dr. Vijay L. Kelkar
(D) Shri D. Subbarao
Ans : (D)

80. The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the—
(A) National Development Council
(B) Planning Commission
(C) National Productivity Council
(D) Ministry of Finance
Ans : (A)

81. In Economics the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness’ have—
(A) Same meaning
(B) Different meaning
(C) Opposite meaning
(D) None of the above
Ans : (B)

82. Nature of unemployment in agriculture in India is—
(A) Only seasonal
(B) Only disguised
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

83. Among the following the celestial body farthest from the Earth is—
(A) Saturn
(B) Uranus
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)

84. A soap bubble shows colours when illuminated with white light. This is due to—
(A) Diffraction
(B) Polarisation
(C) Interference
(D) Reflection
Ans : (C)

85. The instrument used to see the distant objects on the Earth is—
(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) Compound microscope
(D) Simple microscope
Ans : (A)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails