Saturday, 16 October 2010

UPSC -Tax Assistant Exam Paper 2009

86. A person is hurt on kicking a stone due to—
(A) Inertia
(B) Velocity
(C) Reaction
(D) Momentum
Ans : (C)

87. The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in—
(A) Inductance
(B) Current
(C) Resistance
(D) Capacitance
Ans : (B)

88. Which of the following is an example for cantilever beam ?
(A) Diving board
(B) Bridge
(C) See-saw
(D) Common balance
Ans : (A)

89. It is difficult to cook rice—
(A) At the top of a mountain
(B) At the sea level
(C) Under a mine
(D) Same anywhere
Ans : (A)

90. A dynamo is a device which—
(A) creates mechanical energy
(B) creates electrical energy
(C) Converts mechanical energy into electrical energy
(D) Converts electrical energy into mechanical energy
Ans : (C)

91. X-rays were discovered by—
(A) Becquerel
(B) Roentgen
(C) Marie Curie
(D) Van Lue
Ans : (B)

92. Which of the following substance is highly plastic ?
(A) Quartz
(B) Mica
(C) Granite
(D) Clay
Ans : (D)

93. The National Chemical Laboratory (India) is located in—
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Pune
Ans : (D)

94. A medicine which promotes the secretion of urine is called—
(A) Adrenaline
(B) Monouretic
(C) Diuretic
(D) Triuretic
Ans : (C)

95. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are—
(A) Hormones
(B) Nucleic acids
(C) Pheromones
(D) Steroids
Ans : (C)

96. The tip of the match-stick contains—
(A) Phosphorus pentoxide
(B) White phosphorus
(C) Red phosphorus
(D) Phosphorus trichloride
Ans : (C)

97. Match the source in Column B with the product of Column A.
Column A (Product)
(a) Formic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
Column B (Source)
1. Lemon
2. Tamarind
3. Ants

(a) (b) (c)

(A) 3 2 1
(B) 3 1 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3
Ans : (B)

98. Commercially, sodium bicarbonate is known as—
(A) Washing soda
(B) Baking soda
(C) Bleaching powder
(D) Soda ash
Ans : (B)

99. An emulsifier is an agent which—
(A) Stabilises an emulsion
(B) Aids the flocculation of an emulsion
(C) Accelerates the dispersion
(D) Homogenises an emulsion
Ans : (A)

100. Mortar is a mixture of water, sand and—
(A) Slaked lime
(B) Quick lime
(C) Limestone
(D) Gypsum
Ans : (A)

Read a short story : मेरी नन्ही सी गुमनाम मोहब्बत (बचपन के दिनों से)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails