Thursday, 30 September 2010

मैमोरेबल पॉइंट्स

1. भारत की वह बैडमिन्टन खिलाडी, जिसे वर्ष 2010 के अगस्त में राष्ट्रीय खेल पुरस्कारों में सर्वोच्च माने जाने वाले राजीव गाँधी खेल-रत्न पुरस्कार प्रदान किया गया ।
उत्तर: साइना नेहवाल
2. वह राष्ट्राध्यक्ष, जो भारत के आगामी गणतंत्र दिवस पर आयोजित राष्ट्रीय समारोह में मुख्य अतिथि होंगे ?
उत्तर: सुसिलो बंबांग यिधोयोना
3. भारत की वह राजनीतिक पार्टी जिसकी राष्ट्रीय पार्टी के के रूप में मान्यता जुलाई 2010 में समाप्त कर दी गयी है ?
उत्तर: राष्ट्रीय जानता दल(RJD)
4. राजस्थान की किस प्राचीन वेधशाला को यूनेस्को के विश्व विरासत स्थल के रूप में स्वीकार किया गया है ?
उत्तर: जंतर मंतर (जयपुर)
5. भारत का वह राज्य जहाँ भारत की दूसरी परीक्षण रेंज का निर्माण किया जा रहा है ?
उत्तर: कर्नाटक

Tuesday, 28 September 2010

वर्ष/दिवस/सप्ताह (अगस्त 2010)

मैत्री दिवस - 1 अगस्त(अगस्त का पहला रविवार)

दादरा एवं नागर हवेली का मुक्ति दिवस - 2 अगस्त

हिरोशिमा दिवस - 6 अगस्त

विश्व स्तनपान सप्ताह - 1-7 अगस्त

नागासाकी दिवस - 9 अगस्त

अगस्त क्रांति दिवस - 9 अगस्त

विश्व आदिवासी दिवस - 9 अगस्त

पाकिस्तान का स्वतंत्रता दिवस - 14 अगस्त

भारत का स्वतंत्रता दिवस - 15 अगस्त

बांग्लादेश का राष्ट्रीय शोक दिवस - 15 अगस्त

इंडोनेशिया का स्वतंत्रता दिवस - 17 अगस्त

अफगानिस्तान का स्वतंत्रता दिवस - 19 अगस्त

You can read a Short Love Story : स्मृतियों से वो एक दिन

Saturday, 25 September 2010

पुस्तकें (Books)

Economics Does Not Lie - गुई सोरमन

Fault Lines : How Hidden Fractures Still Threaten the World Economy - रघुराम जी। राजन

Again - प्रीतिश नंदी

Keeping the Faith : Memories of a Parliamentarian - सोमनाथ चटर्जी

Tiger Hills - सरिता मंडाना

Read A Short Article : होने और ना हो पाने के बीच में

Friday, 24 September 2010

यूनेस्को की विश्व विरासत सूची में शामिल भारतीय स्थल

असम : काजीरंगा नेशनल पार्क, मांस वाइल्ड लाइफ सैंक्चुअरी

बिहार : महाबोधि मंदिर परिसर, बोधगया बिहार

दिल्ली : हुमायूं का मकबरा, क़ुतुब मीनार व इसके स्मारक, लाल किला

गोवा : बासिलिका ऑफ बॉम जीसस व अन्य चर्च

गुजरात : चांपानेर-पावगढ़ आर्केलॉजिकल पार्क

हरियाणा व हिमाचल प्रदेश : कालका-शिमला रेलवे

कर्नाटक : हाम्पी स्थित स्मारक समूह, पट्टाडकाल स्थित स्मारक समूह

मध्य प्रदेश : साँची स्थित बौद्ध स्मारक, भीम्बेतिका की गुफाएं, खुजराहो स्थित स्मारक समूह

महाराष्ट्र : अजंता की गुफाएं, छत्रपति शिवाजी टर्मिनस, एलिफेंटा की गुफाएं, मुंबई, एलोरा गुफाएं

उड़ीसा : कोणार्क का सूर्य मंदिर

राजस्थान : केवलादेव राष्ट्रीय पार्क, जंतर-मंतर, जयपुर (जुलाई-अगस्त 2010 में ब्राजीलिया में संपन्न बैठक में सूची में शामिल किया गया)

तमिलनाडु : चोला मंदिर (तंजापुर, गंगैकोंडा चोलापुर व दरासुरम), महाबलीपुरम स्थित स्मारक, नीलगिरी माउन्टेन रेलवे

उत्तर प्रदेश : फतेहपुर सीकरी, ताजमहल, आगरा किला (आगरा)

उत्तराखंड : नंदा देवी एवं वैली ऑफ फ्लावर्स नेशनल पार्क

प. बंगाल : माउन्टेन रेलवे (दार्जिलिंग व पश्चिम बंगाल), सुंदरबन नेशनल पार्क

Read A Short Story : उस जानिब रूहानी तक़द्दुस चेहरे

Tuesday, 21 September 2010

टैक्स असिस्टैंट परीक्षा 2009 का प्रश्नपत्र

41. Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’ in the Parliament ?
1. There is no mention of it in the Constitution.
2. A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another.
3. Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House.
4. It can be introduced in the Lok Sabha only.
(A) 2 and 4
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans : (D)

42. Deep fried food materials are carcinogenic because they are rich in—
(A) Fats
(B) Hydrocarbons
(C) Cooking oil
(D) Nicotine
Ans : (A)

43. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis ?
(A) Copper
(B) Lead
(C) Mercury
(D) Zinc
Ans : (A)

44. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will—
(A) increase
(B) decrease
(C) remain unaffected
(D) increase for males and decrease for females
Ans : (A)

45. Cell or tissue death within a living body is called as—
(A) Neutrophilia
(B) Nephrosis
(C) Necrosis
(D) Neoplasia
Ans : (A)

46. Insufficient blood supply in human body is referred as—
(A) Ischemia
(B) Hyperemia
(C) Hemostasis
(D) Hemorrhage
Ans : (A)

47. Typhoid is caused by—
(A) Pseudomonas sp.
(B) Staphylococcus
(C) Bacillus
(D) Salmonella typhi
Ans : (D)

48. BCG immunization is for—
(A) Measles
(B) Tuberculosis
(C) Diphtheria
(D) Leprosy
Ans : (B)

49. Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by—
(A) Proteins
(B) Fats
(C) Minerals
(D) Vitamins
Ans : (B)

50. The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin—
(A) A
(B) B1
(C) D
(D) E
Ans : (C)

51. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as—
(A) Sedimentation
(B) Filtration
(C) Flocculation
(D) Water softening
Ans : (D)

52. Major gaseous pollutant of the thermal power station is—
(A) H2S
(B) NH3
(C) NO2
(D) SO2
Ans : (D)

53. Leprosy bacillus was discovered by—
(A) Koch
(B) Hansen
(C) Fleming
(D) Harvey
Ans : (B)

54. Where are the traces of Portuguese culture found in India ?
(A) Goa
(B) Calicut
(C) Cannanore
(D) Cochin
Ans : (B)

55. Who, of the following, was awarded ‘Ashok Chakra’ on 26th January, 2009 ?
1. Hemant Karkare
2. M. C. Sharma
3. Gajendra Singh
4. Vijay Salaskar
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) All the above
Ans : (D)

56. Who laid the wreath at the ‘Amar Jawan Jyoti’ (India Gate) on 26th January 2009 ?
(A) Prime Minister
(B) Defence Minister
(C) Home Minister
(D) Minister for External Affairs
Ans : (B)

57. The British introduced the railways in India in order to—
(A) Promote heavy industries in India
(B) Facilitate British commerce and administrative control
(C) Move foodstuff in case of famine
(D) Enable Indians to move freely within the country
Ans : (B)

58. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant—
(A) Complete independence
(B) Self government
(C) Economic independence
(D) Political independence
Ans : (C)

59. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) R. G. Bhandarkar
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) B. G. Tilak
Ans : (A)

60. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy ?
(A) The third Buddhist Council
(B) The Kalinga War
(C) His embracing of Buddhism
(D) His sending of missionary to Ceylon
Ans : (B)

61. In which of the following states was President’s Rule imposed during the month of January, 2009 ?
(A) Uttarakhand
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Jharkhand
Ans : (D)

62. Who was the first Governor-General of Bengal ?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) William Bentinck
(D) Cornwallis
Ans : (B)

63. In which state was the Nalanda University located in India ?
(A) Bengal
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

64. Match the following—

List-I
(a) Tughlaqabad Fort
(b) Red Fort (at Delhi)
(c) Hauz Khas
(d) The City of Siri

List-II
1. Alauddin Khilji
2. Shah Jahan
3. Firoz Shah Tughlaq
4. Ghiyas-ud-din Tughlaq

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4
(B) 4 2 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 1 4 2
Ans : (B)

66. Which of the undermentioned facts about Taj Mahal is not correct ?
(A) It is a magnificent mausoleum
(B) It was built by Shah Jahan
(C) It is situated outside Agra Fort
(D) The names of artisans who built it are engraved on it
Ans : (D)

67. Where did Babar die ?
(A) Agra
(B) Kabul
(C) Lahore
(D) Delhi
Ans : (A)

68. The present Indian monetary system is based on—
(A) Gold Reserve System
(B) Proportional Reserve System
(C) Convertible Currency System
(D) Minimum Reserve System
Ans : (D)

69. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as—
(A) Absolute Poverty
(B) Relative Poverty
(C) Urban Poverty
(D) Rural Poverty
Ans : (A)

70. Full convertibility of a rupee means—
(A) Purchase of foreign exchange for rupees freely
(B) Payment for imports in terms of rupees
(C) Repayment of loans in terms of rupees
(D) Determination of rate of exchange between rupee and foreign currencies freely by the market forces of demand and supply
Ans : (D)

Tax Assistant Exam 2009 Paper

31. Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world ?
(A) Non-violence of the brave
(B) Non-violence of the weak
(C) Non-violence of the coward
(D) Non-violence of the downtrodden
Ans : (A)

32. Why was the name of Kuber Singh, a 17-year old student of G.D. Goenka World School, in the news on 20th January 2009 ?
(A) He was declared as the winner of the Sanjay Chopra Award
(B) He broke the record for fastest memorising of a 9 digit number
(C) He witnessed the Swearingin-Ceremony of President Barack Obama of USA, as an official invitee
(D) He solved the crossword puzzle of the famous USA magazine
Ans : (C)

33. What is the tenure of the Prime Minister of India ?
(A) Conterminous with the tenure of the Lok Sabha
(B) Conterminous with the tenure of the President
(C) As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha
(D) Five years
Ans : (C)

34. What was the reason for Gandhiji’s support to decentralization of power ?
(A) Decentralisation ensures more participation of the people into democracy
(B) India had decentralisation of power in the past
(C) Decentralisation was essential for the economic development of the country
(D) Decentralisation can prevent communalism
Ans : (C)

35. Consent of the people means consent of—
(A) A few people
(B) All people
(C) Majority of the people
(D) Leader of the people
Ans : (C)

36. For how many categories has A. R. Rehman, the Golden Globe Award Winner for original sound track in the film ‘Slum Dog Millionaire’ been nominated at the Oscars ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 9
Ans : (C)

37. Which of the following is not a Panchayati Raj Institution ?
(A) Gram Sabha
(B) Gram Panchayat
(C) Gram Cooperative Society
(D) Nyaya Panchayat
Ans : (C)

38. Who among the following were members of the Swaraj Party ?
1. Motilal Nehru
2. Sardar Patel
3. Gopal Krishna Gokhale
(A) 1 and 2
(B) 1 only
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (B)

39. Match the following—

Union Territory
(a) Puducherry
(b) Andaman and Nicobar Islands
(c) Lakshadweep
(d) Daman and Diu

Jurisdiction (High Court)
1. Kerala
2. Bombay
3. Madras
4. Calcutta

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 1 2
(B) 1 3 4 2
(C) 1 2 3 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (A)

40. Which of the following is an extra-constitutional and nonstatutory body ?
(A) Finance Commission
(B) Planning Commission
(C) Union Public Service Commission
(D) Election Commission
Ans : (B)

Tax Assistant Exam 2009 - General Knowledge

21. There is no provision in the Constitution for the impeachment of the—
(A) Chief Justice of India
(B) Chief Justice of a High Court
(C) Governor
(D) Vice President
Ans : (C)

22. Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the—
(A) Minister for Planning and Development
(B) Home Minister
(C) Prime Minister
(D) Finance Minister
Ans : (C)

23. The train service—‘Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from—
(A) Jaisalmer
(B) Jodhpur
(C) Bikaner
(D) Barmer
Ans : (D)

24. Which one of the following cricketers has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2007 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Saurav Ganguly
(C) M.S. Dhoni
(D) Virender Sehwag
Ans : (C)

25. Garba is a dance form of—
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Assam
Ans : (A)

26. Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007 ?
(A) India
(B) Brazil
(C) Mexico
(D) China
Ans : (D)

27. Who is named as the Flying Sikh of India ?
(A) Mohinder Singh
(B) Ajit Pal Singh
(C) Joginder Singh
(D) Milkha Singh
Ans : (D)

28. Find the odd one (with reference of 26th January 2009 awards).
(A) Mahendra Singh Dhoni
(B) Harbhajan Singh
(C) Pankaj Advani
(D) Abhinav Bindra
Ans : (B)

29. Fundamental Rights are not given to—
(A) Bankrupt persons
(B) Aliens
(C) Persons suffering from incurable disease
(D) Political sufferers
Ans : (B)

30. Which is the lowest layer of the atmosphere ?
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere
Ans : (A)

टैक्स असिस्टैंट परीक्षा 2009 का सामान्य ज्ञान

11. Who lost the AFC (Asian Football Confederation Final, 2008 to India) ?
(A) Myanmar
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) Tajikistan
Ans : (D)

12. Who won the U.S. Open Tennis Men’s Singles in August 2008 ?
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Mahesh Bhupati
(D) None of the above
Ans : (A)

13. After the terrorist attack of 26th November, 2008 in Mumbai, who was appointed as the Home Minister of India ?
(A) Sh. Shivraj Patil
(B) Sh. Pranab Mukherjee
(C) Sh. P. Chidambaram
(D) Sh. A.K. Anthony
Ans : (C)

14. Which one of the following has been appointed as the Secretary of State by Barack Obama, President of U.S.A. ?
(A) Hillary Clinton
(B) Joe Biden
(C) Condoleezza Rice
(D) Ben Porritt
Ans : (A)

15. Name the winner of the Sanjay Chopra National Award for Bravery 2008—
(A) Saumika Mishra
(B) Santosh Sen
(C) Amit Kumar
(D) Pappu
Ans : (A)

16. The Dadasaheb Phalke Award for 2006 was awarded by the President of India to—
(A) Tapan Sinha
(B) Madhur Bhandarkar
(C) Dilip Kumar
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (A)

17. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—
(A) U.S.A.
(B) Canada
(C) U.S.S.R.
(D) Ireland
Ans : (D)

18. 'Jeevan Aastha'—A scheme relating to investment and saving, was launched during 2008-09, by—
(A) Tata AIG
(B) ICICI Prudential
(C) Bajaj Allianz
(D) LIC
Ans : (D)

19. The three medals that Indians won in the Beijing Olympics were in—
(A) Shooting, Boxing and Wrestling
(B) Shooting, Boxing and Archery
(C) Shooting, Wrestling and Tennis
(D) Shooting, Boxing and Hockey
Ans : (A)

20. ATM stands for—
(A) Automatic Teller Machine
(B) Automated Teller Machine
(C) Automatic Tally Machine
(D) Automated Tally Mechanism
Ans : (A)

Read A Short Story : रूठ ना जाना तुमसे कहूँ तो

SSC Tax Assistant Exam Paper -2009

1. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachhendri Pal
(B) Phew Dorajee
(C) Onn Saang Su Kayi
(D) Yoko Ono
Ans : (A)

2. Epicentre is concerned with—
(A) Earthquake
(B) Volcano
(C) Cyclone
(D) Land-sliding
Ans : (A)

3. Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the following subjects ?
(A) Cosmology
(B) Chemistry
(C) Fluid Mechanics
(D) Astrophysics
Ans : (D)

4. Which scale is used to measure the intensity of earthquake ?
(A) Richter
(B) Metric
(C) Centigrade
(D) Newton
Ans : (A)

5. Who was the only Indian woman to be elected as the President of U.N. General Assembly ?
(A) Vijayalakshmi Pandit
(B) V. K. Krishna Menon
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Rajeshwar Dayal
Ans : (A)

6. Sea-coast of which of the following states is the longest ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

7. ‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ?
(A) Ready Action Force
(B) Rapid Action Force
(C) Reverse Action Force
(D) Repeat Action Force
Ans : (B)

8. Bolometer is used to measure which of the following ?
(A) Frequency
(B) Temperature
(C) Velocity
(D) Wavelength
Ans : (B)

9. Tehri dam is built on which of the following rivers ?
(A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Bhagirathi
(D) Yamuna
Ans : (C)

10. Which of the following is incorrect ?
(A) AIDS is a retroviral disease
(B) AIDS disease spreads due to homosexual and bisexual relations
(C) AIDS was first diagnosed in 1981 in USA
(D) Due to AIDS, ano-genetal warts are formed
Ans : (C)

Read A Short Story :तुम, मैं और हमारी असल सूरतें

Saturday, 18 September 2010

Allahabad Bank PO Exam Paper - 2010

1. किस क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए शांतिस्वरूप भटनागर पुरस्कार दिए जाते हैं ?
उत्तर: विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी
2. किस देश ने चैम्पियन ट्रॉफी क्रिकेट टूर्नामेंट 2009 जीता था ?
उत्तर: आस्ट्रेलिया
3. मलापेरिया बाँध किस नदी पर बनाया गया है ?
उत्तर: पेरियार नदी
4. भारत ने किस देश से बारक एंटी मिसाइल डिफेन्स सिस्टम खरीदा है ?
उत्तर: इजराइल
5. भारत में किस राज्य में सबसे अधिक चीनी मिल हैं ?
उत्तर: उत्तर प्रदेश
6. किस राज्य में 'आटा-दाल योजना' आरम्भ की गयी है जिससे राशनकार्ड धारकों को आटा और दाल की आपूर्ति सामर्थ्य योग्य कीमतों पर की जाएगी ?
उत्तर: राजस्थान
7. भारत सरकार द्वारा गठित राज्य स्तरीय वनरोपण एजेंसी का संक्षिप्त नाम क्या है ?
उत्तर: SFDA
8. हाल ही में भारत ने छटे मंत्रालय स्तरीय इंडो-US-TPF का आयोजन किया था । TPF का पूरा नाम क्या है ?
उत्तर: Trade Policy Forum
9. उड़ीसा कैबिनेट के लिए गए निर्णय के अनुसार राज्य का नया नाम किस प्रकार लिखा जायेगा ?
उत्तर: Odisha
10. किस राज्य ने ई-शक्ति कार्यक्रम प्रारंभ किया है ताकि राज्य में गरीबी कम की जा सके ?
उत्तर: बिहार

Read A Short Story : बसंत के वे दिन

Thursday, 16 September 2010

SBI PO Exam Paper 2008

1. Which of the following statements reflects the aim (s) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)?
(1) Give focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities.
(2) Provide basic services to the urban poors
(3) Scale up civic amenities and provision of utilities in urban areas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (D)

22. The Press Freedom Day is observed on which of the following days?
(A) 1st May
(B) 1st June
(C) 3rd May
(D) 3rd June
(E) 10th June
ANS (C)

3. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This means it will now be applicable to about-
(A) 200 districts
(B) 300 districts
(C) 400 districts
(D) 500 districts
(E) 600 districts
ANS (E)

4. As per the reports published by the Ministry of Finance recently the overseas borrowings by the Corporates and currency fluctuation has gone up by which of the following percentage points? About -
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 4%
(E) 5%
ANS (C)

5. The Govt. of India and Reserve Bank of India is planning to set up an autonomous “ATM corporation of India” in which various banks can get together for common ATM operations. If this happens how will we all be benefited by the same?
(1) It will be a cost effective measure as each bank can share its operational cost with others.
(2) Clients can withdrawn money from any ATM from any location. They are not required to go to their banks’ ATM only.
(3) It will indirectly help the IT business also as India has a large pool of IT skilled manpower waiting for suitable placement.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (C)

26. As per the news published in various newspapers the Govt. of India has decided to create a Strategic Reserve of -
(A) Oil & Petroleum
(B) Rasoi Gas
(C) Food grains
(D) Cement & Steel
(E) None of these
ANS (C)

7. The Govt. of India had constituted a high level committee on financial sector reforms with Raghuram G. Rajan as its Chairman. Which of the following is / are the recommendations of the committee?
(1) Liberalize the interest rate that banks/institution can charge to ensure credit for poors.
(2) Create an office of the Ombudsman exclusively for financial sector.
(3) Do not allow foreign investors in domestic stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (E)

8. Yves Leterme has taken over as the prime minister of -
(A) Newzealand
(B) Belgium
(C) Croatia
(D) Portugal
(E) None of these
ANS (E)

9. The State Bank of India recently opened its 10000th branch in Puduvayal (Tamil Nadu). Only a bank in China has more branches than State Bank of India in the world. What is the name of that Chinese bank?
(A) Shanghai Commercial Bank
(B) Bank of China
(C) China Banking Corporation
(D) Industrial and Commercial Bank of China
(E) None of these
ANS (D)

10. Many a times we read about ‘Globalization’ and its impact on business practice in India. Which of the following is NOT one of the important parameters of ‘Globalization’?
(1) Reduction of trade barriers to permit free flow of goods and services amongst various nations.
(2) Developing an environment in which free flow of capital can take place.
(3) Promoting local industry to cater to the needs of the consumers in Tier II and Tier III cities. The production from metros should be reserved only for exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) Both 2 & 3
ANS (D)

11. Many times we read a term CBS used in banking operation. What is the full form of the letter ‘C’ in the term ‘CBS’?
(A) Core
(B) Credit
(C) Continuous
(D) Complete
(E) None of these
ANS (A)

12. As per news published in newspapers the Oil & Natural Gas Commission (ONGC) has purchased some oil assets in Latin American Countries along with one other major company of India . What is the name of that company?
(A) Hindustan Petroleum Corporation
(B) Indian Oil Corporation
(C) Reliance Industries Ltd.
(D) National Mineral Development Corporation of India
(E) None of these
ANS (E)

13. India’s First centre to monitor climate change was opened recently at -
(A) New Delhi
(B) Chennai
(C) Jaipur
(D) Bangalore
(E) Kolkata
ANS (B)

14. Which of the following Acts was framed specially to deal more effectively with the problem of Non-Performing Assets in banking system?
(A) SARFAESI ACT.
(B) Banking Regulation Act.
(C) Foreign Exchange Management Act.
(D) Industrial Dispute Act.
(E) None of these
ANS (A)

State Bank of India PO Exam Paper 2008

11. Which of the following is the amount of insurance cover provided to the workers of the unorganized sector under Rashtriya Swasthya Bima Yojana?
(A) Rs. 10,000/-
(B) Rs. 20,000/-
(C) Rs. 30,000/-
(D) Rs. 40,000/-
(E) Rs. 50,000/-
ANS (C)

12. Which of the following is NOT one of the highlights Economic Survey presented in the Lok Sabha for the year 2007-08?
(A) Economy has “moved to higher growth phase”
(B) A trend of acceleration in domestic investment and saving rate is recorded.
(C) Buoyant growth in Govt. revenue.
(D) Indian Economy at market rate of exchange crossed 1 trillion US$ in current fiscal.
(E) Net Foreign direct Investment increased by 350 % .
ANS (E)

13. Which of the following is / are correct about sub prime crisis which was in news recently?
(1) It has reduced the flow of capital coming of Indian Stock Markets.
(2) The sub prime crisis is the major financial crisis whose origin is in the Russia and Brazil. It has adversely affected the economy of Europe and USA.
(3) The crisis started when some people started trading with false Share certificates of major blue chip US companies in the stock markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS ()

14. The Prime Minister Gram Sadak Yojana (PMGSY) has a target to connect all habitations of which of the following levels with all weather roads by 2008-09?
(A) 1000+
(B) 2000+
(C) 3000+
(D) 4000+
(E) None of these
ANS (A)

15. As we all know the value of the Indian rupee has appreciated in the recent past . The value of the Rupee is direct dependent on which of the following?
(A) Availability of commodities in the market.
(B) VAT introduced by the Govt. on various commodities.
(C) Size of total Forex Reserve of India currently.
(D) Capital flow in the market during a given period of time.
(E) None of these
ANS (A)

16. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab?
(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) HDFC Bank
(D) AXIS Bank
(E) None of these
ANS (C)

17. As per provision made in Bharat Nirman programme the pace of creation of irrigation facilities is required to be raised from present level of 1.42 million hectare per year in such a way so that it can achieve the target level fixed for the same?
(A) 1.50 million hectares / year
(B) 1.75 million hectares / year
(C) 2.00 million hectares / year
(D) 2.25 million hectares / year
(E) 2.50 million hectares / year
ANS (D)

18. Inflation has become major area of concern in India these days. What measures do the Govt. pf India / RBI normally take to control the same?
(1) Fixation of Maximum Price of the Commodities
(2) System of Dual prices.
(3) Increased in supply of food grains.
(4) Control on credit and liquidity in market.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2,3 & 4
(E) All 1,2,3 & 4
ANS (D)

19. How much edcation cess is being levied on all the taxes to support elementary education for the children of age group of 6-14 years under Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
(A) 0.50%
(B) 0.75%
(C) 1.00%
(D) 1.5O%
(E) 2.00%
ANS (E)

20. Which of the following is / are correct about various concessions given in the Union Budget for 2008-09?
(1) Five years tax holidays for setting up hospitals in Tier II & Tier III regions for providing health care in rural areas.
(2) Commodities tax transaction to be introduced.
(3) Banking cash transaction tax withdrawn.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2 & 3
(E) All 1,2 & 3
ANS (E)

स्टेट बैंक ऑफ इंडिया पी.ओ. परीक्षा 2008 का प्रश्नपत्र

1. Which of the following statement (s) reflects India’s stand on new World Trade Organization’s proposal on the issue of the subsidy to agro products ?
(1) India would protect the interest of its poor farmers who can not bear the burden of the cost of the products if they have to sell them on cheaper rate.
(2) Indian industry needs more flexibility as compared to the industry in developed countries.
(3) WTO has set up a new committee under the chairmanship of Putin of Russia to look into the issue of subsidy and find out a solution to the problem acceptable to all the parties.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (A)

2. Which of the following statement (s) is / are true about the 11th five year plan of India ?
(1) The highest priority is given to exports ,education and development of steel sector.
(2) The plan aims at achieving the growth at 10 % level by the end of the plan.
(3) The Rashtriya Krishi Vikas Yojana is revived in such a way so that it can be achieve a growth nof 4 % for agriculture sector.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) None of these
ANS (D)

3. As per the figures released recently the Stock markets in emerging economies made handsome returns last year (2007-08). Which of the following stock markets amongst the BRIC nations registered highest increased (97 %) compared to its performance in 2006-07 ?
(A) Cina
(B) Brazil
(C) Russia
(D) India
(E) None of these
ANS (D)

4. Bayana which was in news recently is a place in -
(A) Uttar Pradseh
(B) Madhya Pradseh
(C) Bihar
(D) Haryana
(E) Rajasthan
ANS (E)

5. Which of the following statement (s) is / are correct about the Indo-Russia Bilateral Defence Ties ?
(1) Both the countries have decided to produce a fifth generation fighter aircraft and a multi role cargo plane.
(2) India has agreed to launch Russian missiles from its base at Chandipur incase some other nation attacks on Russia
(3) India and Russia were able to sort out differences over the utilization of Rupee debt fund which is of Rs. 8000 Crore at present.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 3 only
(E) None of these
ANS (A)

6. India has recently decided to put a wire fence on the 76 km. long border in Dhudri district in Assam. The fence will separate India from -
(A) Nepal
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
(E) Pakistan
ANS (C)

7. As we all know the Govt. of India is very keen about providing banking service to the people in rural and remote areas . However , banks feel that the cost of providing services in these areas for financial inclusion is quite high if services are offered through the “traditional branch channel “. What is / are the other alternative cost effective channel (s) to fulfill this aim of the Govt. of India ?
(1) Putting biometric ATMs.
(2) Introduce mobile banking.
(3) Issue credit or debit cards
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) None of these
ANS (B)

8. The Govt. of India recently issued a notification altering constituencies in 24 States and Union territories. This is done as per the provision of which of the following Acts?
(A) Delimitation Act
(B) Census Act
(C) Parliament Act
(D) State Reorganization Act
(E) None of these
ANS (A)

9. As we read very frequently in the newspaper fraudulent activities in financial world is still continuing despite various efforts made by various countries to prevent them. As an estimate by IMF, what is the probable amount derived from such illegal activities which is laundered through the world’s formal financial systems every year? About -
(A) US$ 500 billion
(B) US$ 800 billion
(C) US$ 1000 billion
(D) US$ 1250 billion
(E) US$ 1500 billion
ANS (D)

10. Indian Prime Minister during his visit the Arunachal Pradesh a few months back asserted that the State is India’s Land of Rising Sun. Which of the following countries did not like his statement and had raised some objection over his visit to Arunachal Pradesh which is very much a part of India?
(A) Myanmar
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Bhutan
(E) Nepal
ANS (B)

Wednesday, 15 September 2010

General Knowledge - Bank of Baroda PO Exam 2008

41. Delimitation Commission has made a recommendation that next Census should be Panchayat-wise. When is the next Census due ?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015

42. The World Health Organisation has urged that advertisements of which of the following should be banned to protect youth from bad effects of the same ?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical preservatives
(E) None of these

43. Which of the following countries has allocated a huge amount of US $ 10 billion to provide relief to its earthquake victims ?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these

44. India and Nepal have many agreements on sharing of the water of various rivers. Which of the following rivers is not covered under these agreements ?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered

45. Which of the following names is not closely associated with space programme of India or any other country ?
(A) CARTOSAT
(B) NLS – 5
(C) RUBIN – 8
(D) GSLV
(E) SCOPE

46. Vijay Hazare Trophy is associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf

47. Which of the following was the theme of the Olympic Torch ?
(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these

48. Which of the following schemes is not a social development Scheme ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes

49. Which of the following is not a member of the ASEAN ?
(A) Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore

50. Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports ?
(A) Kalinga Prize
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Arjun Award
(D) Pulitzer Prize
(E) None of these

Answers :

41. (B) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46. (B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C

पी.ओ. परीक्षा का सामान्य ज्ञान - बैंक ऑफ बडौदा 2008

31. As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these

32. We very frequently read about Special Economic Zones (SEZs) in newspapers. These SEZs were established with which of the following objectives ?
(i) To attract foreign investment directly.
(ii) To protect domestic market from direct competition from multinationals.
(iii) To provide more capital to agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

33. Which of the following groups of countries has almost 50% share in global emission of carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these

34. Which of the following correctly describes the concept of ‘Nuclear Bank’ floated by International Atomic Energy Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will keep a close vigil on the nuclear programme of all the
nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only

35. Many times we read about Future Trading in newspapers. What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between any two stock exchanges wherein it is decided to
purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
(ii) It is an agreement between two parties to buy or sell an underlying asset in the future
at a predetermined price.
(iii) It is an agreement between stock exchanges that they will not trade the stocks of each
other under any circumstances in future or for a given period of time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

36. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these

37. As per the reports published in the newspapers a section of society staged a demonstration at the venue of the G-8 Summit recently. What was/were the issues towards which these demonstrators were trying to draw the attention of G-8 leaders ?
(i) Food shortage which has taken 50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up substantially across the Globe.
(iii) USA’s consistent presence in Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these

38. Hillary Clinton formally suspended her campaign to ensure election of who amongst the following for the next President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these

39. Hugo Chavez whose name was recently in news is the—
(A) President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these

40. The Govt. of India has raised the amount of the Loan Waiver to the farmers by 20%. Now the amount is nearly—
(A) Rs. 60,000 crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore

Answers :
31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A)

PO Question Paper - Bank of Baroda 2008

21. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India ?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these

22. Who is Brand Endorsing Personality of Bank of Baroda ?
(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these

23. The branding line of Bank of Baroda is—
(A) International Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these

24. The logo of Bank of Baroda is known as—
(A) Sun of Bank of Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these

25. Which of the following statements(s) is/are True about the exports of China which is a close competitor of India ?
(i) China’s economic success is basically on the fact that it exports cheaper goods to rich
nations like the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s exports became almost 40% of its GDP.
(iii) When compared to India China’s share in the World Exports is more than 30%
whereas India’s share is mere 6% of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

26. One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general ?
(A) Know Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these

27. Lot of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is the full form of ‘M’ in ‘M-Banking’ ?
(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone

28. Which of the following is/are true about the ‘Sub-Prime Crisis’ ? (The term was very much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were those borrowers who were rated low and were high risk
borrowers.
(iii) This crisis originated because of negligence in credit rating of the borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these

29. Which of the following is not the part of the structure of the Financial System in India ?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance

30. Which of the following is not the part of the scheduled banking structure in India ?
(A) Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks

Answers :
21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A)

बैंक ऑफ बडौदा पी.ओ. परीक्षा - 2008

11. Currency Swap is an instrument to manage—
(A) Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different currencies
(E) All of the above

12. ‘Sub-prime’ refers to—
(A) lending done by banks at rates below PLR
(B) funds raised by the banks at sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not rated as prime banks as per Banker’s Almanac
(D) lending done by financing institutions including banks to customers not meeting with normally required credit appraisal standards
(E) All of the above

13. Euro Bond is an instrument—
(A) issued in the European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than the country of the currency of the Bond
(D) All of the above
(E) None of these

14. Money Laundering normally involves—
(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

15. The IMF and the World Bank were conceived as institutions to—
(A) strengthen international economic co-operation and to help create a more stable and prosperous global economy
(B) IMF promotes international monetary cooperation
(C) The World Bank promotes long term economic development and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)

16. Capital Market Regulator is—
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

17. In the term BRIC, R stands for—
(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these

18. FDI refers to—
(A) Fixed Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these

19. What is Call Money ?
(A) Money borrowed or lent for a day or over night
(B) Money borrowed for more than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more than one day but upto 14 days
(E) None of these

20. Which is the first Indian company to be listed in NASDAQ ?
(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these

Answers :
11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16. (E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D)


Bank of Baroda PO Exam - 2008

1. RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate—
(A) Liquidity in the economy
(B) Prices of essential commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above

2. When more than one banks are allowing credit facilities to one party in coordination
with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these

3. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit
expansion in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

4. The bank rate means—
(A) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks
(E) None of these

5. What is an Indian Depository Receipt ?
(A) A deposit account with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any of Depositories in India
(C) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
(D) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
(E) None of these

6. An instrument that derives its value from a specified underlying (currency, gold, stocks etc.) is known as—
(A) Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding

7. Fiscal deficit is—
(A) total income less Govt. borrowing
(B) total payments less total receipts
(C) total payments less capital receipts
(D) total expenditure less total receipts excluding borrowing
(E) None of these

8. In the Capital Market, the term arbitrage is used with reference to—
(A) purchase of securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above

9. Reverse repo means—
(A) Injecting liquidity by the Central Bank of a country through purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from the market by sale of Govt. securities
(C) Balancing liquidity with a view to enhancing economic growth rate
(D) Improving the position of availability of the securities in the market
(E) Any of the above

10. The stance of RBI monetary policy is—
(A) inflation control with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the Banks
(C) strengthening credit delivery mechanism
(D) supporting investment demand in the economy
(E) Any of the अबोवे

Answers :
1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E)

Tuesday, 14 September 2010

बैंक ऑफ इंडिया पी.ओ. परीक्षा का सामान्य ज्ञान

1. In the proposed low cost pension scheme, which one of the following has been made responsible for maintaining of the records of pension account of an individual ?
(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)

2. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

3. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

4. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)

5. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)

7. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

8. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

9. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)

10. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)

11. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)

12. ‘Miss Earth 2009’ title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)

14. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)

15. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)

16. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)

17. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)

18. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)

19. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)

20. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

Read A Short Love Story : वो एक लड़की !!

Bank of India PO Exam 2010 Paper

1. The President of the Palestine recently emphasized that his country will not resume peace talks until Israel fully halts settlement building in the—
(A) West Bank
(B) Haifa
(C) Gaza
(D) Tel-Aviv-Yafo
(E) Jerusalem
Ans : (A)

2. All the major world leaders gathered in Berlin in Nov. 2009 to mark the 20th anniversary of—
(A) European Union
(B) NATO
(C) Fall of Berlin Wall
(D) G-20
(E) None of these
Ans : (C)

3. Now almost all major newspaper journals and magazines are printing research reports giving the analysis and/or the causes of the sub-prime crisis which gripped America and the world a few months back. Which of the following was/were amongst the common cause(s) of the same ?
(They were present in almost all the economies)
(1) The problem was that investors erroneously believed property prices were quite predictable and built a whole edifice of financial planning on the back of the American housing market.
(2) Credit rating agencies all over the world were not equipped to forecast the effect of sub-prime crisis on world economy. Agencies were over-confident and did not react in time.
(3) Neither USA nor other countries took a note of the crisis in time. In fact they ignored it for quite some time.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

4. If you see a big hoarding at a prominent public place, the punch line of which says ‘We All Were Born Free’; ‘We All Have Equal Rights’, in all probability, the hoarding is put up by—
(A) National Commission for Farmers
(B) National Human Rights Commission
(C) Directorate of Income Tax
(D) Ministry of Foreign Affairs
(E) Union Public Service Commission
Ans : (B)

5. Nowadays we frequently read news items about ‘Derivatives’ as used in the world of finance and money market. Which of the following statement(s) correctly describes what a derivative is and how it affects money/finance markets ?
(1) Derivatives enable individuals and companies to insure themselves against financial risk.
(2) Derivatives are like fixed deposits in a bank and are the safest way to invest one’s idle money lying in a bank.
(3) Derivatives are the financial instruments which were used in India even during the British Raj.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point ?
(A) Ten per cent of one hundredth point
(B) One hundredth of 1%
(C) One hundredth of 10%
(D) Ten per cent of 1000
(E) None of these
Ans : (B)

7. Which of the following issues cannot come under the purview of the functioning of the Human Rights Commission of a country ?
(A) Racial Discrimination
(B) Treatment to Prisoners of War
(C) Human Trafficking
(D) Child Abuse
(E) Climate Migration
Ans : (E)

8. A prominent international weekly sometime ago printed a caption on its cover page which read ‘Brazil Takes Off’. Other major newspapers/magazines also printed similar stories/articles in their publications at that time. Why have magazines/newspapers decided to talk about Brazil these days ?
(1) All major economies of the world have been taking time to recover from the recession but Brazil was one of those which was ‘Last in and First out’.
(2) Brazil is a member of BRIC but unlike China it is a democracy, unlike India, it has no hostile neighbours, no insurgents and unlike Russia it exports more oil and arms and treats foreign investors with more respect.
(3) Brazil is the world’s second largest booming economy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

9. Chinese objections have stalled the road work at the village of Demchok, on the Indian side of the line of control. In which one of the following states is this village located ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (E)

10. Constitutionally, which one of the following can levy Service Tax ?
(A) Union Govt. only
(B) State Govt. only
(C) Union Territory Govt. only
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

Monday, 13 September 2010

उद्योग व्यापार जगत् का सामान्य ज्ञान -(अगस्त 2010)

1. लोकप्रिय धारावाहिक 'कौन बनेगा करोडपति' का चौथा संस्करण शीघ्र ही छोटे पर्दे पर होगा । किस टीवी चैनल पर इस धारावाहिक का प्रसारण किया जायेगा ?
उत्त: सोनी टीवी
2. किस दिन को भारत में 'आयकर दिवस' के रूप में घोषित किया गया है ?
उत्तर: 24 जुलाई
3. किस भारतीय उद्यमी को इंडियन चैम्बर्स ऑफ कॉमर्स का लाइफ टाइम एचीवमेंट पुरस्कार जुलाई में प्रदान किया गया है ?
उत्तर: आर.पी. गोयनका
4. सार्वजानिक क्षेत्र की किस कंपनी का आई.पी.ओ. अक्टूबर 2010 में बाज़ार में लाया जा रहा है । जिसे देश में अब तक का सबसे बड़ा आई.पी.ओ. बताया जा रहा है ?
उत्तर: कोल इंडिया लिमिटेड
5. किस देश में ब्रॉड-बैंड सेवा को अब मूल अधिकार घोषित कर दिया गया है ?
उत्तर: फिनलैंड
6. किस पेट्रोलियम उत्पाद के खुदरा मूल्य को अब पूरी तरह बाज़ार आधारित बनाने का फैसला केंद्र सरकार ने किया है ?
उत्तर: पेट्रोल
7. हर्स्ट कोहलर, जिहोने जर्मनी के राष्ट्रपति पड़ से मई 2010 में त्यागपत्र दिया था वे किस अन्तर्राष्ट्रीय निकाय के प्रमुख रहे थे ?
उत्तर: अन्तर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
8. ओ.पी. भट्ट जिन्हें सत्र 2010-11 के लिये भारतीय बैंकों के संघ IBA (Indian Bank Association) का अध्यक्ष बनाया गया है, वे किस बैंक के अध्यक्ष हैं ?
उत्तर: भारतीय स्टेट बैंक
9. अमरीकी वाणिज्यिक पत्रिका 'Fortune' ने वर्ष 2010 में पहली बार भारत की किस कंपनी को विश्व की 500 बड़ी कंपनियों की सूची में शामिल किया है ?
उत्तर: टाटा मोटर्स
10. रिलायंस नेचुरल रिसोर्सेज लि.(RNRL) का विलय किस क्षेत्र में किया जा रहा है ?
उत्तर: रिलायंस पॉवर

Saturday, 11 September 2010

Bank Of India PO Exam-2010 (General Knowledgear Paper)

1. In which one of the following countries, was the recent Commonwealth Meet (CHOGAM) held ?
(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)

2. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)

3. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)

4. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which one of the following is the objective of the flagship scheme ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)

6. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)

7. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)

8. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)

10. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)

Read A Love Story : ट्रेन वाली लड़की

बैंक ऑफ इंडिया पी.ओ. परीक्षा-2010 का सामान्य ज्ञान

1. Which of the following countries has conferred the honour of ‘Legion d’ honneur’ on Bharat Ratna Lata Mangeshkar ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)

2. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)

3. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed -
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)

4. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)

5. Which one of the following was India’s top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)

6. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of ‘ecourts’ ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)

7. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)

8. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)

9. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)

10. World Trade Organisation (WTO)’s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)

Read Short Story : दूसरी औरत

Bank Probationary Officer (PO) Exams Syllabus

1. Test of Reasoning/Mental Ability/Aptitude:

This section usually tries to test the reasoning abilities and mental aptitude of the candidate. Questions are asked generally from the following categories.

VERBAL

* Test of Direction Sense
* Coding-Decoding
* Number Ranking
* Arithmetical Reasoning
* Problem on Age Calculation
* Number Series
* Alphabet Series
* Blood Relations
* Analogy
* Decision Making etc.

NON-VERBAL

* Mirror Images
* Cubes and Dice
* Non Verbal Series
* Grouping Identical Figures
* Embedded Figures etc

2. Quantitative Aptitude:

This section tests the quantitative and mathematical skills of the candidate. Questions are asked mainly from the following categories.

* Unitary Method
* Percentage
* Time and Distance
* Time and Work
* Profit and Loss
* Average
* Number System
* HCF, LCM
* Simplification
* Decimal Fractions
* Ratio and Proportions
* Simple and Compound Interest
* Mensuration (2D and 3D)
* Algebra
* Data Interpretation

3. English:

This section is designed to test the language abilities and understanding of English grammar. Questions are asked mainly from the following categories.

* Comprehension
* Answering questions based on Unseen Passages
* Vocabulary
* Synonyms
* Antonyms
* Verb
* Adverb
* Subject Verb Agreement
* Error Correction
* Tenses
* Sentence Rearrangement
* Fill in the Blanks with Modals, Articles etc


4. General Awareness:

This section is checks whether the candidate keep himself/herself up to date with the world around them. Questions are asked mainly from the following categories.

* Current Affairs (National and International)
* Major Financial/Economic News
* Budget and Five Year Plans
* Who's Who
* Sports
* Books and Authors
* Awards and Honours
* Science - Inventions and Discoveries
* Abbreviations
* Important Days
* International and National Organisations

Read This Short Love Story : उस जानिब रूहानी तक़द्दुस चेहरे

Wednesday, 8 September 2010

हरियाणा विद्यालय अध्यापक पात्रता परीक्षा का सामान्य ज्ञान

1. फॉरेस्ट रिसर्च इंस्टिट्यूट कहाँ स्थित है ?
उत्तर: देहरादून
2. हरियाणा के किस जिले में मारुती उद्योग लिमिटेड का उत्पादन कारखाना स्थित है ?
उत्तर: गुडगाँव
3. सामान्यतः बोर्ड ऑफ़ स्कूल एजुकेशन, हरियाणा के मनोनीत सदस्यों का कार्यकाल कितना होता है ?
उत्तर: 2 वर्ष
4. मल्टी-सेन्सरी इंस्ट्रक्शन किसने विकसित किया था ?
उत्तर: केलर ने
5. राज्यसभा का सदस्य बनने के लिए किसी व्यक्ति की आयु कम से कम कितनी होनी चाहिए ?
उत्तर: 30 वर्ष
6. मध्य प्रदेश के किस जिले में साँची का महास्तूप स्थित है ?
उत्तर: रायसेन
7. कंप्यूटर में डिस्क डिफ्रेगमेंट सुविधा का प्रयोग किस लिए किया जाता है ?
उत्तर: कंप्यूटर की हार्ड डिस्क में फाइलों और खाली स्थान को पुनः व्यवस्थित करने के लिए
8. तीसरी बौद्ध संगीति किसके शासनकाल में हुई थी ?
उत्तर: अशोक के शासनकाल में
9. काजीरंगा राष्ट्रीय पार्क कहाँ स्थित है ?
उत्तर: असम में
10. प्रेशर कुकर में भोजन शीघ्रता से प़क जाता है क्योंकि -
उत्तर: उच्च दवाब के कारण जल का क्वथनांक बढ़ जाता है

Read A Short Story : मेरी नन्ही सी गुमनाम मोहब्बत

Sunday, 5 September 2010

इलाहबाद बैंक पी.ओ. परीक्षा (फरवरी 2010) का सामान्य ज्ञान

1. भारत ने हाल ही में विश्व में स्टील उत्पादन में तीसरे सबसे बड़े उत्पादक की हैसियत हासिल की है. सबसे बड़ा उत्पादक कौन है ?
उत्तर: चीन
2. ईस्ट एशिया सम्मिट अक्टूबर 2009 में हुआ हिन नगर में हुआ. यह नगर किस देश में है ?
उत्तर: चीन
3. शिक्षा प्रदान करने में भारत के GDP के कितने प्रतिशत का निवेश किया जाता है ?
उत्तर: 6%
4. 'ददाब शरणार्थी कैम्प जो पिछले दिनों समाचारों में था. किस देश में था ?
उत्तर: कीनिया
5. किस मंत्रालय ने नई 'कौशल विकास पहल योजना' आरम्भ की है ताकि युवाओं की रोज़गार योग्यता बढाई जा सके ?
उत्तर: श्रम एवं रोज़गार मंत्रालय
6. डॉ. वेंकटरामन को किस क्षेत्र में नोबल पुरस्कार मिला है ?
उत्तर: रसायन
7. 'डर्बी' का सम्बन्ध किस खेल से है ?
उत्तर: घुड़दौड़ से
8. वर्तमान में भारत का मुख्य न्यायमूर्ति कौन है ?
उत्तर: न्यायमूर्ति के.जी. बालकृष्णन
9. दादा साहेब फाल्के पुरस्कार किस क्षेत्र में उत्कृष्ट कार्य के लिए दिया जाता है ?
उत्तर: फिल्म
10. H5N1 वायरस से कौन सा रोग फैलता है ?
उत्तर: बर्ड फ्लू
Read this Love Story written by me : एक प्रेम कहानी ऐसी भी

Friday, 3 September 2010

Current Affairs September 2010

1. वह कोड नाम जो रूस द्वारा जुलाई 2010 में किये गए वृहद् युद्धाभ्यास को दिया गया ?
उत्तर: वोस्टोक-2010
2. वह नगर जहां अगस्त 2010 में वर्ल्ड बैडमिन्टन चैम्पियनशिप का आयोजन किया जा रहा है ?
उत्तर: पेरिस
3. वह देश जहां फीफा के आगामी वर्ल्ड कप(20 वें) का आयोजन प्रस्तावित है ?
उत्तर: ब्राजील
4. श्रीलंका का वह रिकॉर्डधारी खिलाडी जिसने जुलाई 2010 में अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट के टेस्ट खेलों से संन्यास ले लिया ?
उत्तर: मुथैया मुरलीधरन
5. वह देश जहां सितम्बर 2010 में ग्लोबल टाइगर सम्मिट आयोजित की जा रही है ?
उत्तर: रूस
6. दक्षिण अफ्रीका की वह एथलीट जिसे लिंग परीक्षण सम्बन्धी विवाद से मुक्त करते हुए राष्ट्रमंडल खेलों में भाग लेने की अनुमति प्रदान की गयी है ?
उत्तर: कास्टर सेमेन्या
7. वह एकल निकाय जिसका गठन संयुक्त राष्ट्र संघ ने महिलाओं के लिए करने का प्रस्ताव जुलाई 2010 में पारित किया है
उत्तर: यू.एन.वीमेन.(U.N.Women)
8. वह स्थान जहाँ जुलाई 2010 में 18 वीं इंटरनेशनल एड्स कांफ्रेंस का आयोजन किया गया ?
उत्तर: वियना
9. वह देश जिसकी स्वंय घोषित स्वतंत्रता को अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय ने वैधानिक बताया है ?
उत्तर: कोसोवा
10. वह नगर जहाँ इंटरनेशनल कांफ्रेंस ऑन अफगानिस्तान का आयोजन जुलाई 2010 में किया गया ?
उत्त: काबुल
Related Posts with Thumbnails