Monday, 25 October 2010

Geography

1. नाथू-ला कहाँ स्थित है ?
उत्तर: सिक्किम में
2. उल्का किसे कहते हैं ?
उत्तर: आकाश में टूटे हुए एक तारे को
3. एशिया का मृतक सागर किस प्रकार की घाटी का उदहारण है ?
उत्तर: रिफ्ट घाटी
4. किस ज्वालामुखी को भूमध्यसागर का प्रकाश स्तम्भ कहा जाता है ?
उत्तर: स्ट्राम्बोली
5. 'दहाड़ता चालीसा' क्या है ?
उत्तर: दक्षिणी गोलार्द्ध में 400 अक्षांश के पास का स्थान जहाँ तेज़ पछुआ हवाएं चलती हैं
6. विश्व की सबसे प्रमुख अवरोधक प्रवाल भित्ति कहाँ पर स्थित है ?
उत्तर: आस्ट्रेलिया के पश्चिमी तट के सहारे
7. माओरी जनजाति का निवास किस देश में पाया जाता है ?
उत्तर: न्यूजीलैण्ड
8. मोटरगाड़ी निर्माण करने वाली हेनरी फोर्ड कंपनी किस शहर में है ?
उत्तर: Detroit
9. होमुर्ज जल संधि किन दो देशों को अलग करती है ?
उत्तर: ओमान और ईरान को
10. तुंगभद्रा तथा भीमा नदियाँ किस की सहायक नदियाँ हैं ?
उत्तर: कृष्णा नदी की

Read a Short Story: एक भूली सी दास्तान

Wednesday, 20 October 2010

भारतीय अर्थव्यवस्था से पूँछे जाने वाले महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर

1. 'Value and Capital' किसकी रचना है ?
उत्तर: हिक्स की
2. क्लोज्ड इकॉनोमी किस अर्थव्यवस्था को कहते हैं ?
उत्तर: जिसमें आयात-निर्यात नहीं होते
3. किसी देश के जीवन स्तर की माप किससे की जाती है ?
उत्तर: प्रति व्यक्ति राष्ट्रीय आय से
4. भारत की जनसँख्या वृद्धि के इतिहास में किस वर्ष को 'महा विभाजन वर्ष' कहा जाता है ?
उत्तर: 1921 को
5. शून्य आधारित बजट किसे कहते हैं ?
उत्तर: हर बार नए सिरे से बजट तैयार करना
6. वर्ष 1934 में लिखी गयी पुस्तक 'प्लानिंग फॉर इंडिया' के लेखक कौन थे ?
उत्तर: sir vishveshwaraiah
7. 'न्यूनतम आवश्यकता कार्यक्रम' किस पंचवर्षीय योजना में प्रारंभ किया गया था ?
उत्तर: पाँचवीं पंचवर्षीय योजना
8. कौनसी पंचवर्षीय योजना अपनी अवधि पूरी होने से एक वर्ष पूर्व ही समाप्त घोषित की गई थी ?
उत्तर: पाँचवीं पंचवर्षीय योजना
9. पंचवर्षीय योजनाओं को अंतिम रूप से अनुमोदित करने वाली संस्था है ?
उत्तर: राष्ट्रीय विकास परिषद्
10. अंतर्राष्ट्रीय विकास संस्था एवं विश्व बैंक द्वारा सहायता प्राप्त प्रोजेक्टों की राशि किसके माध्यम से वितरित की जाती है ?
उत्तर: कृषि पुनर्वित एवं विकास निगम द्वारा

Read A Short Story : स्मृतियों के कैनवस पर से उड़ते रंग

Saturday, 16 October 2010

UPSC -Tax Assistant Exam Paper 2009

86. A person is hurt on kicking a stone due to—
(A) Inertia
(B) Velocity
(C) Reaction
(D) Momentum
Ans : (C)

87. The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in—
(A) Inductance
(B) Current
(C) Resistance
(D) Capacitance
Ans : (B)

88. Which of the following is an example for cantilever beam ?
(A) Diving board
(B) Bridge
(C) See-saw
(D) Common balance
Ans : (A)

89. It is difficult to cook rice—
(A) At the top of a mountain
(B) At the sea level
(C) Under a mine
(D) Same anywhere
Ans : (A)

90. A dynamo is a device which—
(A) creates mechanical energy
(B) creates electrical energy
(C) Converts mechanical energy into electrical energy
(D) Converts electrical energy into mechanical energy
Ans : (C)

91. X-rays were discovered by—
(A) Becquerel
(B) Roentgen
(C) Marie Curie
(D) Van Lue
Ans : (B)

92. Which of the following substance is highly plastic ?
(A) Quartz
(B) Mica
(C) Granite
(D) Clay
Ans : (D)

93. The National Chemical Laboratory (India) is located in—
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Pune
Ans : (D)

94. A medicine which promotes the secretion of urine is called—
(A) Adrenaline
(B) Monouretic
(C) Diuretic
(D) Triuretic
Ans : (C)

95. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are—
(A) Hormones
(B) Nucleic acids
(C) Pheromones
(D) Steroids
Ans : (C)

96. The tip of the match-stick contains—
(A) Phosphorus pentoxide
(B) White phosphorus
(C) Red phosphorus
(D) Phosphorus trichloride
Ans : (C)

97. Match the source in Column B with the product of Column A.
Column A (Product)
(a) Formic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
Column B (Source)
1. Lemon
2. Tamarind
3. Ants

(a) (b) (c)

(A) 3 2 1
(B) 3 1 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3
Ans : (B)

98. Commercially, sodium bicarbonate is known as—
(A) Washing soda
(B) Baking soda
(C) Bleaching powder
(D) Soda ash
Ans : (B)

99. An emulsifier is an agent which—
(A) Stabilises an emulsion
(B) Aids the flocculation of an emulsion
(C) Accelerates the dispersion
(D) Homogenises an emulsion
Ans : (A)

100. Mortar is a mixture of water, sand and—
(A) Slaked lime
(B) Quick lime
(C) Limestone
(D) Gypsum
Ans : (A)

Read a short story : मेरी नन्ही सी गुमनाम मोहब्बत (बचपन के दिनों से)

Tax Assistant 2009 Examination

71. India is called a mixed economy because of the existence of—
1. Public Sector
2. Private Sector
3. Joint Sector
4. Cooperative Sector
(A) 1, 4
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 2, 4
Ans : (B)

72. The term stagflation refers to a situation where—
(A) Growth has no relation with the change in prices
(B) Rate of growth and prices both are decreasing
(C) Rate of growth is faster than the rate of price increase
(D) Rate of growth is slower than the rate of price increase
Ans : (D)

73. Which is the largest state of India, populationwise, according to 2001 census ?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)

74. The term ‘Green Revolution’ has been used to indicate higher production through—
(A) Creation of grasslands
(B) Planting more trees
(C) Enhanced agricultural productivity per hectare
(D) Creation of gardens in urban areas
Ans : (C)

75. Revealed Preference Theory was propounded by—
(A) Adam Smith
(B) Marshall
(C) P. A. Samuelson
(D) J. S. Mill
Ans : (C)

76. Gross Domestic Product is defined as the value of all—
(A) Goods produced in an economy in a year
(B) Goods and services produced in an economy in a year
(C) Final goods produced in an economy in a year
(D) Final goods and services produced in an economy in a year
Ans : (D)

77. An exceptional demand curve is one that moves—
(A) Upward to the right
(B) Downward to the right
(C) Horizontally
(D) Vertically
Ans : (A)

78. Production function explains the relationship between—
(A) Initial inputs and ultimate output
(B) Inputs and ultimate consumption
(C) Output and consumption
(D) Output and exports
Ans : (A)

79. Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Shri Y. V. Reddy ?
(A) Dr. Indra Rangarajan
(B) Dr. Dilip Sanghvi
(C) Dr. Vijay L. Kelkar
(D) Shri D. Subbarao
Ans : (D)

80. The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the—
(A) National Development Council
(B) Planning Commission
(C) National Productivity Council
(D) Ministry of Finance
Ans : (A)

81. In Economics the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness’ have—
(A) Same meaning
(B) Different meaning
(C) Opposite meaning
(D) None of the above
Ans : (B)

82. Nature of unemployment in agriculture in India is—
(A) Only seasonal
(B) Only disguised
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

83. Among the following the celestial body farthest from the Earth is—
(A) Saturn
(B) Uranus
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)

84. A soap bubble shows colours when illuminated with white light. This is due to—
(A) Diffraction
(B) Polarisation
(C) Interference
(D) Reflection
Ans : (C)

85. The instrument used to see the distant objects on the Earth is—
(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) Compound microscope
(D) Simple microscope
Ans : (A)

Friday, 15 October 2010

करेंट अफेयर्स सितम्बर 2010

1. भारत की वह महिला क्रिकेट खिलाड़ी जो जुलाई में जारी आईसीसी महिला वन डे रैंकिंग में शीर्ष पर है ?
उत्तर: झूलन गोस्वामी तथा मिताली राज
2. वह महिला मुख्यमंत्री जिन्हें इस वर्ष लोकमान्य तिलक अवार्ड से सम्मानित किया जायेगा ?
उत्तर: शीला दीक्षित
3. वह महिला एथलीट जिसे भारत में खेलों के लिये दिये जाने वाले शीर्ष अर्जुन पुरस्कारों के लिये इस वर्ष खिलाड़ियों के चयन के लिये बनायी गयी समिति का अध्यक्ष बनाया गया है ?
उत्तर: पी.टी. ऊषा
4. वह पत्रकार जिसे रामनाथ गोयनका जर्नलिस्ट ऑफ द ईयर अवार्ड से जुलाई 2010 में सम्मानित किया गया ?
उत्तर: सिद्धार्थ वरदराजन
5. पेंशन फंड रेग्यूलेटरी एंड डवलपमेंट अथॉरिटी द्वारा जुलाई 2010 में जारी वह नई पेंशन स्कीम, जो दुर्बल आय वाले व्यक्तियों के लिये घोषित की है ?
उत्तर: एन.पी.एस. लाइट
-----------------------------

Read a short story : गुमनाम शख़्स

Thursday, 7 October 2010

Andhra Bank PO Question Paper

1. In India Census is done after a gap of every—
(A) Five years
(B) Seven years
(C) Eight years
(D) Ten years
(E) Fifteen years

2. Thermostat is an instrument used to ?
(A) measure flow of current
(B) measure intensity of voltage
(C) regulate temperature
(D) regulate velocity of sound
(E) None of these


3. Wimbledon Trophy is associated with ?
(A) Football (B) Cricket
(C) Hockey (D) Basketball
(E) Lawn Tennis


4. GNP stands for ?
(A) Gross National Product
(B) Group Net Product
(C) Grand Nuclear Process
(D) Group Networking Process
(E) None of these


5. "Acoustics" is the science of the study of ?
(A) Light (B) Sound
(C) Electricity (D) Magnetism
(E) None of these


6. Noise pollution is measured in the unit called ?
(A) micron
(B) nautical miles
(C) ohms
(D) ampere
(E) decibel


7. Heavy Water is used in which of the following types of indus-tries ?
(A) Sugar
(B) Nuclear Power
(C) Textile
(D) Coal
(E) None of these


8. Who amongst the following is the author of the book ˜Indomi-table Spirit?
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. Manmohan Singh
(C) Justice K. G. Balakrishna
(D) Mr. Natwar Singh
(E) None of these


9. Which of the following is not the name of popular IT/Software Company ?
(A) Wipro (B) Mastek
(C) Toyota (D) IBM
(E) Infosys


10. ˜Yenâ is the currency of ?
(A) South Korea
(B) China
(C) Indonesia
(D) Malaysia
(E) None of these


11. Baichung Bhutia whose name was in news is a well known ?
(A) Music Director of Indian films
(B) English author of Indian origin
(C) Journalist
(D) Politician
(E) Sports Personality


12. Richter Scale is used to measure which of the following ?
(A) Intensity of Tsunami Waves
(B) Intensity of Earthquake
(C) Density of salt in Sea water
(D) Flow of electric current
(E) None of these


13. Which of the following best explains "e-governance"
(A) Improving the functioning of government
(B) Teaching government emp-loyees the basics of computing
(C) Delivery of public services through internet
(D) Framing of cyber-laws of chatting on internet
(E) Convergence of e-mail and video-कोंफेरेंसिंग

14. CAS is associated with which of the following ?
(A) Legal System Reforms
(B) Piped gas line
(C) Cable T.V.
(D) Mobile phone regulation
(E) None of these


15. Tata Steel recently acquired the Corus, a steel giant situated in—
(A) South Africa
(B) Ukraine
(C) Australia
(D) Italy
(E) Britain


Ans:
1. (D) 2. (C) 3. (E) 4. (A) 5. (B) 6. (E) 7. (B) 8. (A) 9. (C) 10. (E) 11. (E) 12. (B) 13. (C) 14. (C) A 15. (E)
--------------------------------------
Read a Short Story : जिंदा रहने का सबब
Related Posts with Thumbnails